Acupunctuur

“Speciaal voor vrouwen”

Vrouwenklachten

Het is nog steeds weinig bekend dat acupunctuur goed helpt bij vrouwenklachten en dat het bijzonder goed helpt een klachtenvrije menstruatiecyclus te krijgen, jouw kinderwens te vervullen of een gezonde zwangerschap te hebben.

En dat terwijl er in de Chinese geneeskunde een geheel aparte afdeling is gewijd aan vrouwengeneeskunde. In deze geneeskunde is er veel aandacht voor vrouwengezondheid en worden vrouwenklachten al meer dan 3000 jaar met succes behandeld.

En zo jammer dat dit in de Westerse geneeskunde (nog) niet het geval is. Voor vrouwen is er wel een gynaecoloog beschikbaar en die werd vroeger ook vrouwenarts genoemd. Al klopt deze benaming niet; vrouwen zijn veel meer dan alleen het bekkengebied met baarmoeder en eierstokken. Alles werkt met elkaar samen.  In de Chinese visie is er zelfs een meridiaan die het hart met baarmoeder verbindt. Zo bijzonder!

In de Chinese geneeskunde, maar ook in de Ayurveda en in de Natuurgeneeskunde wordt de vrouw vanuit een holistische visie bekeken, hetgeen betekent dat lichaam en geest als een geheel wordt gezien en ook als zodanig wordt behandeld.

Acupunctuur behandeling prikken

Werking van acupunctuur

In de Chinese geneeskunde wordt er gewerkt vanuit het meridiaan systeem. Meridianen zijn energiebanen die door je lichaam lopen en verbonden zijn met de organen. Deze meridianen zijn ook vernoemd naar het orgaan waarmee ze verbonden zijn zoals bijvoorbeeld de Niermeridiaan, de Levermeridaan, de Hartmeridiaan etc.

Door deze meridianen stroomt energie (Qi)  en door acupunctuurpunten die op de meridianen liggen te prikken, wordt energie (Qi) in beweging gebracht of wordt er energie toegevoegd. Door een acupunctuurpunt te prikken, wordt er een prikkel aan het lichaam gegeven, waardoor het zelf genezend vermogen van het lichaam in werking wordt gezet. Elk acupunctuurpunt heeft een specifieke werking en door een combinatie van punten te prikken (een puntformule), die afgestemd is op jouw probleem, wordt de balans hersteld, zodat jouw klachten oplossen.

Acupunctuurpunten hebben ook allemaal namen die verwijzen naar een fysieke, mentale of spirituele betekenis en werking. Een duidelijk voorbeeld is het acupunctuurpunt Maag 36 waarvan de naam Zusanli is, In het vroegere China toen militairen uitgeput waren, maar wel nog verder moesten lopen werd dit punt geprikt, waardoor ze nog 3 dorpen verder konden lopen. ZU San Li verwijst naar de namen van 3 dorpen die ze nog konden lopen. En zo heeft ieder acupunctuurpunt een speciale betekenis wat vaak spiritueel of filosofisch is. Hoe mooi en bijzonder is dat!

Ben je ook nieuwsgierig en wil je graag ervaren wat acupunctuur voor je doet?

Ja, dat wil ik

Is acupunctuur pijnlijk?

Acupunctuur is niet pijnlijk. Ik gebruik super dunne naaldjes. Vaak is het zelfs zo ontspannend dat vrouwen op mijn behandelbank in slaap vallen. Je ligt op een comfortabele behandelbank met warmtelampen en een relaxed muziekje. De vrouwen die in mijn praktijk komen ervaren het als een echt reset moment.

Baalanz methode - Acupunctuur